بهداشت دهان در سنین بالای ۵۵ سال
هرچه که مسن تر میشویم، برخی مسائل مربوط به سلامتی به ویژه سلامت دهان توجه ما را به خود جلب میکنند. ما تنها صاحب یک مجموعه دندان دائمی میشویم، بنابراین مهم است که برای تمام عمر مراقب آنها باشیم.
به گفته بنیاد خدمات دندان واشنگتن (WDSF)، حدود ۷۵ درصد بزرگسالان ۶۰ ساله و بیشتر، تنها تعدادی از دندانهای اصلی خود را دارند. مشکلاتی مثل بیماریهای شدید لثه، که میان حدود ۲۳ درصد سالمندانِ بین ۶۵ تا ۷۴ سال شایع است، ممکن است به از دست دادن دندانهای طبیعی منجر شود. بهداشت نامناسب دهان و دندان، خطر بیماریهای قلبی و دیابت را افزایش میدهد. بیماری آلزایمر و پوکی استخوان از جمله بیماری هایی هستند که سلامت دهان و دندان سالمندان را تحت تاثیر قرار میدهند.
بیماری آلزایمر
بیماری آلزایمر نوعی زوال عقل است که طی آن عملکرد مغز از دست می رود و با گذشت زمان به تدریج وخیم تر شده و روی فکر کردن، رفتار و عملکرد حافظه اثر میگذارد. افرادی که از آلزایمر رنج میبرند، ممکن است نحوه ی مسواک زدن یا اهمیت آن را فراموش کنند؛ بنابراین کسانی که از آنها مواظبت میکنند باید صبور باشند و به آنها در مراقبت از دندانهایشان کمک کنند.
پوکی استخوان
پوکی استخوان یک مشکل پزشکی است که تراکم استخوانها را کاهش و احتمال شکستگی را افزایش میدهد. خانمهایی که دوران یائسگی را پشت سر گذاشتهاند، در بیشترین خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند. وقتی تراکم استخوانهای دهان کاهش مییابد، دندانها ممکن است لق شوند. به گفته انجمن ملی سلامت آمریکا (NIH)، احتمال لق شدن دندانها در زنان مبتلا به پوکی استخوان ۳ برابر بیشتر از سایر زنان است. برای درمان بیشتر مبتلایان به پوکی استخوان یا پیشگیری از آن، داروهای مهارکننده ی بازجذبِ استخوانی تجویز می شود. با این وجود، برخی از این داروها عارضهای نادر اما جدی به نام استئونکروز فک به دنبال دارند که به استخوان فک صدمه میزند.
دانستن
بیماری لثه، پوسیدگی دندان و ریشه، دندانهای حساس، دیابت و خشکی دهان برخی از بیماریهایی هستند که اهمیت سلامت دندان را در سالمندان برجستهتر می کنند. اجازه بدهید به این موارد به شکل جزئی تر بپردازیم:
بیماری لثه
این بیماری مهم، زمانی رخ میدهد که بافت لثه ی اطراف دندان به علتِ جمع شدن پلاک روی دندانها و لثه ها عفونت کند. ژنژیویت اولین مرحله ی بیماری لثه است و با لثه های متورم و قرمزی که خونریزی میکنند، مشخص میشود. بیماری لثه به چند دلیل برای بیمارانِ مسن جای نگرانی دارد که یکی از آنها عدم رعایت بهداشت دهان و دندان از سنین جوانی است که موجب تجمع پلاک روی دندانها و لثه ها شده است. با درمان صحیح (مثل مراجعه به دندانپزشک) ژنژیویت قابل اصلاح است.
پوسیدگی دندان و ریشه
اگر لثه عقب نشینی کرده باشد، حتی در سنین بیشتر از ۵۵ سالگی هم امکان پوسیدگی دندان یا ریشه ی آن وجود دارد. سالمندان باید به خوبی لثه ها، دندانها و سطوح ریشه های که در معرض آسیب قرار گرفتهاند را تمیز کنند تا پلاکهای دندانی و باقیماندههای غذا پاکسازی شوند. بهداشتکار دهان و دندان میتواند با جرمگیری دندانها و خط لثه، جرمها و پلاکهای این قسمتها را از بین ببرد و صاف و تمیزشان کند.
دندانهای حساس
برای همه ی ما پیش آمده گاهی با خوردن آب سرد دردی تیز در دندان خود حس کنیم. حساسیت دندان دلایل مختلفی دارد؛ مثل مسواک زدن خشن با یک مسواک سخت، مینای فرسوده شده و یا دندانی که ترک خورده یا شکسته است. مسواک زدنِ صحیح و استفاده از خمیردندانهای حساسیت زدا به مرور حساسیت را به حداقل خواهد رساند.
خشکی دهان
این مسئله زمانی اتفاق میافتد که بزاق دهان کاهش مییابد و اغلب به خاطر داروهایی است که برای سایر بیماریها به کار میروند و با افزایش سن، مصرفشان متداول میشود. بزرگترین نگرانی مربوط به خشکی دهان، پوسیدگی دندان و ریشه است که هر دو میتوانند منجر به از دست رفتن دندان شوند.
برنامه ریزی
درست است که با افزایش سن، مستعد بیماریهای دهان و دندان میشویم ولی قرار نیست حتماً به آنها مبتلا شویم. چند نکته مهم در این رابطه وجود دارد:
به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کنید. حتی اگر از دندان مصنوعی استفاده میکنید، چک شدن دندانها و لثه هایتان بسیار مهم است.
حتما دو بار در روز و حداقل به مدت دو دقیقه مسواک بزنید و از خمیردندان حاوی فلوراید استفاده کنید.
مهم است که روزی یک بار نخدندان بکشید. تمیز کردن لای دندانها، سلامت آنها و لثه ها را تضمین میکند.
مقدار قند ناشی از مصرف نوشیدنی های گازدار و آبنبات را زیرنظر داشته باشید و در مصرف میان وعده های سرشار از نشاسته دقت کنید. کمی بعد از خوردن میانوعده، مسواک بزنید.
تنباکو مصرف نکنید. مصرف تنباکو به هر شکلی خطر ابتلا به سرطان گلو و دهان و همچنین بیماریهای قلبی و غیره را افزایش میدهد.
از خمیردندان حاوی فلوراید یا محلول دهانشویه حاوی فلوراید استفاده کنید.
از پزشک خود بخواهید در صورت امکان داروهایتان را با داروهایی که خشکی دهان ایجاد نمیکند، جایگزین کند. اگر ممکن نیست، زیاد آب بنوشید، آدامس فاقد قند بجوید و از مصرف الکل که باعث از دست رفتن آب بدن میشود اجتناب کنید.
از یک دهانشویه ی آنتی باکتریال استفاده کنید. دهانشویه ی آنتی باکتریال در کنار مسواک و نخ دندان، مانع تجمع تدریجی پلاک میشود.
با بالا رفتن سن، حفظ دندانها در مطلوبترین وضعیت، چند روشِ منطقی و معمول دارد. همچنین مهم است که به طور منظم نزدیک متخصصِ مراقبت از دندان بروید؛ چرا که میتواند نکات و توصیه های مراقبتی بیشتری در اختیارتان قرار دهد. بنابراین چکاپ دندانهایتان را فراموش نکنید.
:: بازدید از این مطلب : 67
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0